Vilda Växter

VAD ÄR, AFODİLLSLÄKTET HUR MAN ÄTER?

AFODILLSLÄKTET

Afodillsläktet används 17 arter i familjen afodillväxter. Växterna i släktet är ett- och fleråriga, tuvbildande örter. Blommorna är vita, gröna eller rosa. Med flera arter har kronbladen och längsgående mörkare rand i vante. Utbredningsområdet är från Makaronesien, Afrika och sydvästra Europa och österut till indiska subkontinenten. Några arter odlas som prydnadsväxter.

Asphodelus från familjen Asphodelaceae, Asphodelus samlas upp från bergen i mars och april och konsumeras i stora mängder. Det används i osttillverkning, bakverk, soppa och ris görs. Den har en unik lukt. Den är rik på vitamin C. Örtan är en kraftfull antioxidant.

Örväxtens blad liknar purjolövet; emellertid är den ganska liten jämfört med purjolök och kallas ”vild purjolök och gul lilja” i de flesta regioner. Afrika, Arabländerna, Egypten, Turkiet och är en flerårig växt som ses i vissa delar av Europa. Asphodelus växer i bergen i östra och sydöstra Anatolien och centrala Anatolien i vårt land. Denna kortlivade växt bör samlas i tid och ätas färskt. När jag hittar örten, som är en av mina favoritfjädergrönsaker, tar jag 7-8 kg, tvättar den i hälften och fyller den i små bitar i kylskåp och fryser den, vilket gör det enkelt att laga precis som spenat.

Vegan Asphodelus Recept

Ingredienser:
1 kg Asphodelus
2 vita lökar
4 vitlöksklyftor
1/4 kopp ärtgranulat
1 tesked chipotlepulver eller röd paprika
1 tesked salt
2 matskedar olivolja
1-1,5 msk tomatpuré
1 stort lagerblad
1 morot och peppar (valfritt)

Instruktioner:

Kok lök och vitlök i en stor kastrull med lite olja tills den är mjuk. Tvätta den sedan och skär, överför den till en stor och djup kruka.
Tillsätt tillräckligt med dricksvatten för att täcka det, tillsätt skära ärtgranulat, tomatpuré och morot och paprika i små kuber. Placera lagerbladet i potten. Koka på medelhög värme tills det absorberas. När kokt, ta bort laurbladbladet och kassera det. Överför till plattorna.
Tillsätt salt och peppar och servera. Smaklig måltid!

No Comments

Leave a Reply