Vilda Växter

Vad är Svinmålla, Hur lagar man det?

lamb’s quarter leaves, sirken otu

Chenopodium-album, känt som Svinmålla, som är medlem av familjen Chenopodiaceae (Goosefoot).
Den kan växa upp till 3 meter men är vanligtvis mindre än 1 cm. Denna unika växt tenderar att spridas snabbt oavsett markförhållanden, den växer lätt. Var som en liten nypa faller, om det finns vatten kommer det säkert att växa.

Bladen är ljusgröna i toppen och vitaktiga i botten, vissa tänder längs kanterna är i form av kråkfot eller diamanter.

Svinmålla trivs i trädgårdar, bäckar, floder, skogsparker, åkrar, avfallsland och grov jord som ett vanligt ogräs. Det är väldigt hårt och växer i många regioner i Kanada och USA.
Det finns också i Sydamerika, Centralamerika, Afrika, Mellanöstern, Europa, många asiatiska länder (mycket vanligt i Indien), Australien och Nya Zeeland.

Saponiner i frön är potentiellt giftiga och bör inte konsumeras för mycket. Bladen innehåller lite oxalsyra, så de föreslår mycket små mängder i de källor jag läste när jag äter detta råa.
Att koka plantan utan att döda den tar bort denna syra. Det kan ätas i sallader eller läggas till smoothies och juice. Det kan läggas till soppor genom att ånga och sauteras i pannan. Det kan användas på alla sätt i stället för spenat.

Det vitaktiga pulvret på varje blad består av mineralsalter i jorden och är en indikator på dess mineralrika värde.

De små bladen på denna växt, som visas på våren, är de mest utsökta. När det gäller mitten av sommaren börjar smaken på bladen bli bitter av värmen.

Svinmålla har en smak som spenat, men den innehåller en djupare grön smak och mycket mer mineraler.

Torkning eller frysning är ett sätt att lägga till denna näringsrika växt till dina måltider under vintern.

No Comments

Leave a Reply