Ostaktig Vegansk Mat Tips

Vad gör ost så svårt att ge upp? Förutom att vara med i många älskade rätter som ravioli, risotto, pizza, mac och ost, lasagne och mer, har osten själv visat sig vara beroendeframkallande. När kasein, proteinet som finns i mjölk, bryts ner i magen, släpper det ut casomorfiner. Detta ämne utlöser hjärnans belöningscentra och skapar ett beroendeframkallande svar.

Här är några vanliga ingredienser som används av veganer för att göra veganostsmak:

Näringsjäst:

Näringsjäst flingor erbjuder en källa av vitamin B12 och en ostliknande smak att starta. Bara några msk av det här är allt du behöver när du gör en rik, ostliknande sås!

Det används på samma sätt som du skulle ha en riven ost. Strö över allt från sallader och rostade grönsaker till pasta och ris för en subtil, smaklig smakupplevelse.

En matsked stor portion av näringsjäst har bara 20 kalorier, men packar i en överraskande tät mängd protein.

Cashew:

Cashew hjälper alltid till att tillföra en krämig konsistens till växtbaserade rätter. Det brukar användas som fördränkt för att göra veganost.

Macadamianötter:

Macadamianötter kan blandas till en mjuk pasta som bas för nötost. När nötterna är alla blandade och puffiga, tillsätt limejuice och salt, blanda sedan igen. Dess struktur är inte så mjuk som cashew. Men perfekt för att göra ost.

Tapiokastärkelse:

En bit tapiokastärkelse kan hjälpa dig att göra en veganskost som stannar i smält form tills den bakas, då den bildar en fin crusty kant. Detta recept är bra för att göra vegan pizza.

Växtbaserad Mjölk:

Mandel- eller sojamjölk passar perfekt med näringsjäst. Blanda näringsjäst med ett par msk matmjölk för att göra gräddig veganskost eller doppsås. Du kan också lägga till lite sojasås för att få en exotisk smak!

Tahini:

Tahini är en pasta gjord av malda sesamfrön. För att tjocka upp en ostsås kan du använda ett par matskedar tahini.

Aquafaba:

Aquafaba är det vanliga namnet på matlagningsvätskan av bönor och andra baljväxter som kikärter. Du kan använda den som ett förtjockningsmedel för osttillverkningen. Det kan också användas som äggbyte.

Dijon Senap:

Dijon senapens skarpa smak kan vara särskilt bra när man gör veganost. Det är att föredra för hela sädets sort, eftersom det senare kan leda till tjock ost. Kombinera det med citronsaft och oregano för bästa resultat när du gör ost.

Citron juice:

En pressning av citronsaft ger det lite sur smak. Använd den när du gör veganskost för att ge lite sur smak.

Miso Pasta:

Den är gjord av jästa sojabönor, miso pasta kan användas för att göra så mycket mer än bara soppa. Miso kan vara användbar för att ge en mer autentisk smak till veganost. Vit miso pasta har den mildaste smaken, röd miso är intensiv och gul sitter någonstans i mitten. Om du är sojafri så finns det även kikärtmiso, men det kan bli svårare att hitta än andra typer.

Vit trffel:

Detta är en helt spelbytare ingrediens! Använd 1 msk vit tryffel eller olja med tryffelsmak i stället för kokosnötsolja när du gör veganskost för att ge en fantastisk ostsmak. Vit tryffel är perfekt kompatibel med dill, citron, örtjäst och vildlök.

Probiotika:

Lägga till probiotisk pulver när du gör veganskost, gör det möjligt för cashewost att jäsas och kommer att vara ansvarig för den sura och skarpa smaken.

No Comments

Leave a Reply