Enkel guide till sojasås

Sojasås är en vätska gjord av sojabönor, vete, vatten och salt.

Tja, vet du att japansk sojasås och kinesisk sojasås skiljer sig från varandra. Men i recepten kan du se att endast sojasås skrivs och inte ges i detalj.

Naturligtvis bryggas sojasås i flera månader eller längre, men den icke-bryggda sojasås är supersalt och produceras snabbt inom några dagar, en blandning av hydroliserat sojaprotein och smakämnen som majssirap och karamell.

Kinesiska och japanska

Sojasåsar som säljs på marknader idag har sitt ursprung i japanska eller kinesiska.

Japansk sojasås bryggdes med rostat vete.

Kinesisk sojasås bryggas med vetemjöl och innehåller vanligtvis konstgjord socker.

Dessa skillnader är i ordning med bryggning vilket ger söt eller salt finish till sojasås.

Japansk sojasås har en sötare bitterhet, Kina är mer salt.

Mörkt ljus

Skillnaden beror till stor del på längden på åldrandet.

Ett tillsatsämne, såsom melass, sättes till den mörka sojasås och konsistensen är mörkare. de gjordes under lång tid. socker och salt smakar mer i mörk sojasås.

Ljus sojasås erhålls genom att trycka först. Det är mycket vanligt i kinesiska köket. det är ganska salt.

Undvik kemikalier eller konserveringsmedel så mycket som möjligt och kolla in ingredienserna innan du köper.

Tamari

I Tamari glutenfri sojasås, sojabönor, vatten och salt – som är basiska material istället för vete – läggs i tillägg till alkohol. Gluten som kallas “klibbigt protein” innehåller inte det, jäsningsprocessen är helt naturlig, precis som i klassisk sojasås och det är aldrig tillbaka från den ursprungliga sojasåsen när det gäller smak och mångsidig användbarhet.

Worcestershire

Worchestershire sås gjord av mosade sojabönor, vete, enzymer och salt, och fermenteras i ca 6-7 månader. Den har mycket salt nästan söt smak.

Sojasås är mer endimensionell, med en mycket salt smak, parar bra med tofu, sushi, rostfri recept, även om vissa andra livsmedel också. Worcestershire sås har en mycket mer komplex smak, fermenteras under en längre tid och komplimangerar många livsmedel, särskilt svamp, seitan, veggie hamburgare och mycket mer.

No Comments

Leave a Reply