Peyniri vazgeçilmez yapan nedir? Mantı, risotto, pizza, mac and cheese, lazanya gibi birçok sevilen yemeğin vazgeçilmezi olması dışında, peynirin içinde bulunan kazein maddesi dolayısıyla bağımlılık yaptığı kanıtlanmıştır. İnek sütünün içinde bulunan protein kazein, midemizde parçalandığında, kasomorfin salgılar. Bu madde, beynin ödül merkezlerini tetikleyerek, bağımlılık yapan bir tepki yaratır. Bu yüzden bir çok insan peyniri bırakamayacağını düşünür.
Burada peynire alışkın olanlar için ona benzer aroma verecek ama sağlıklı olan, vegan beslenmede kullandığımız besinlerden söz edeceğim;
Nutritional Yeast ( Besin Mayası ):
Türkçede besin mayası olarak geçer.
Bu pullar iyi bir B12 vitamini kaynağıdır ve oldukça lezzetlidir . Zengin aromalı bir sos hazırlarken ihtiyacınız olan şey sadece birkaç yemek kaşığı!
Rendelenmiş bir peynirle aynı şekilde kullanılır. Salatalarda, kavrulmuş sebzelere, makarnaya ve pilavlara lezzet vermek için biraz serpin.
Bir yemek kaşığı büyüklüğünde beslenme mayası sadece 20 kaloriye sahiptir, ancak şaşırtıcı derecede yoğun bir miktarda protein içerir.
İpucu: Besin mayası ve kajuyu blenderdan geçirerek pratik bir parmesan tadı elde edebilirsiniz. 🙂
Kaju:
Kaju her zaman bitkisel bazlı yemeklere kremsi doku vermeye yardımcı olur. Genellikle vegan peynir yapmak için önceden ıslatılmış olarak kullanılır. Bir çok çiğ vegan tatlının da katmanlarında kullanılır.
Makademya Fındığı:
Macadamia fındığı peynir yapmak için idealdir, içeriğinde doğal yağdan dolayı rahatlıkla ezilebilir. Fındıklar yeterince suda aktive olduktan sonra limon suyu ve tuzu ekleyip blenderdan geçirin. Dokusu kaju gibi yumuşak değildir. Peynir yapmak için mükemmeldir.
Tapyoka Nişastası:
Tapyoka aslında peynir tadı vermez, peynir yaparken yardımcı bir maddedir. Eritilebilir doku oluşturmanın püf noktası olduğu için burada yer vermek istedim. Bir parça tapyoka nişastası, peynir yapımında peynirinizin ısıtıldığında eriyebilen bir kıvama gelmesine yardımcı olur. Tapyoka vegan pizza ya da tost peyniri yapmak için harikadır.
Bitki Bazlı Sütler:
Badem, kaju veya soya sütü besin mayası ile mükemmel uyum sağlar. Kremalı vegan peynir veya daldırma sosu yapmak için besin mayasını birkaç yemek kaşığı badem sütü ile karıştırın. Ayrıca egzotik bir tat elde etmek için biraz soya sosu ekleyebilirsiniz!
Tahin:
Tahin, susam tohumlarından yapılan bir hamurdur. Bitkisel sütle hazırlayacağınız bir peynir sosunu kalınlaştırmak için birkaç yemek kaşığı tahin kullanabilirsiniz.
Aquafaba:
Aquafaba, fasulye ve nohut gibi diğer baklagillerin sıvılarının ortak adıdır. Peynir yapımında bir kalınlaştırıcı olarak kullanabilirsiniz. Aynı zamanda yumurta ikame maddesi olarak da kullanılabilir.
Hardal:
Dijon hardalının keskin tadı, vegan peynir yaparken iyi bir aroma verir. Tam tohum çeşitleri tercih edilir çünkü diğerleri zayıf bir peynir ile sonuçlanabilir. Peynir yaparken en iyi sonuç için limon suyu ve kekik ile birleştirin.
Limon Suyu:
Peynir yaparken limon suyu sıkmak, hafif ekşi bir lezzet getiriyor. Vegan peynirinize keskin ekşi bir tat vermek için kullanın. 200 gram peynir için 2-3 çorba kaşığı önerilir.
Miso Macunu:
Fermente soya fasülyelerinden yapılır ve çorbalara eklenir ancak miso çorbadan çok daha fazlasını yapmak için kullanılabilir. Miso, vegan peynirine daha otantik bir lezzet getirmede faydalıdır. Beyaz miso ezmesi en yumuşak tada sahiptir, kırmızı miso yoğun ve sarı da ortada bir yere durur. Eğer soyayı tercih etmiyorsanız, o zaman nohuttan yapılan miso da vardır, ancak piyasada diğer türlerden daha zor bulunur. Evde yapmak isterseniz oldukça meşakkatli olduğunu okumuştum.
Beyaz Trüf:
Trüf tamamen oyun değiştirici niteliktedir! Vegan peynirinize harika bir aroması vermek için hindistan cevizi yağı yerine 1 çorba kaşığı beyaz trüf veya trüf aromalı zeytin yağ kullanın. Beyaz trüf, dereotu, limon, bitkisel maya ve yabani soğan ile mükemmel uyumludur. Çok keskin olabileceği için 200 gram peynir için 1/2 çorba kaşığı da kullanılabilir. 1 çorba kaşığının aşılması önerilmez.
Probiyotikler:
Vegan peynir yaparken probiyotik tozu eklemej, kaju ya da diğer fıstıkların fermente olmasını sağlar, ekşi ve keskin tat verir.
Bu makaledeki fotoğraflar shutter stock’dan alınmıştır.
1 Comment
Thank you very much for these nice receipies