Gıda İsrafını Nasıl Azaltabilirsiniz?

Hepimiz hayatın bir noktasında zor bir zaman geçirdik ve çocukluğumuzda “tüm tabağınızı bitirmezsen, sırtınızdan ağlayacak” dendiğini hatırlıyoruz.

Şimdi büyüyor ve doğru kararları veriyoruz.

Gıda israfının farkında olduğumuz gibi vücudumuzun ihtiyaç duyduğu gıdadan daha fazlasını almanın da zararlarının farkındayız.

Bazen hayattaki önceliklerimiz bizi sağlıklı düşünmeye zorlayabilir. O zaman biraz yardıma ya da hatırlatıcıya ihtiyacımız olabilir.

Yiyecek israfının temel nedeni, fazla porsiyon yemek pişirmek ve çok fazla alışveriş yapmaktır.

Photo: Shutterstock

En çok israf edilen yiyecekler meyve ve sebzedir. Özellikle organik taze gıdalar çabuk tüketilmelidir genellikle bunu yapamayız.
Bir çok markette sebzeler kocaman paketlere sarılarak satılıyor ve ihtiyacımız olandan fazlasını satın almak durumunda kalıyoruz. Bu bir sarımsak demeti, maydonoz, dereotu, havuç gibi sebzelerde dikkatimi çekiyor. İhtiyacım olan küçük bir parça iken neden koca paketi ya da 2 gün içinde çürüyecek bir demeti alıp evimde öldürmeliyim düşüncesini sık sık aklıma getiriyor.

Biliyor musunuz gıda israfını azaltmak metan gazı emisyonlarının azaltılmasına, enerji ve kaynak tasarrufuna katkı sağlıyor.

Bu yazıda gıda atıklarını önlemeyi kolay hale getirmeyi denedim ve evinizde ve yemek sırasında yiyecek atıklarını azaltmak için bazı ipuçlarına yer verdim.

Alışveriş İpuçları

  • Sadece ihtiyacın olanı al! Piyasalarda havuç salatalık gibi sebzeler paketlenmiş kilo olarak satılmaktadır. Bir paket olarak satın almayın, dikkat ederseniz kilo fiyatıyla satıldığını göreceksiniz paket başına fiyat biçilmemiştir. Bu demek oluyor ki paketi açabilir ve tartarak alabilirsiniz. Kilo ile satıldığından size itiraz edemeyeceklerdir. İhtiyaç fazlasını satma eğiliminde olan marketlerle düşüncelerinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Anlatmak değişimi beraberinde getirir. İki havuça ihtiyacınız varsa, sadece iki tane alın. Daha fazlasını değil!
  • Gerçekçi olun, kalabalık bir aileniz yoksa, kısa sürede 1 kilo elma tüketemezsiniz. Tartarak almayı alışkanlık edinin. Ne pişireceksiniz, bunun için ne kadara ihtiyacınız var?
  • Pişirme rutininizi planlayın. Detaylı alışveriş listesi yapın ve bu listenin dışına çıkmamaya dikkat edin.
  • Son kullanma tarihine dikkat etmeyi unutmayın. İndirimde olsa bile, hızlı tüketemeyeceğiniz yemekleri almayın.
  • Kendinizi geliştirin! Bahçecilik harika bir eğlencedir ve sadece ihtiyacınız olan şeyi ürettiğinizden ve ihtiyaç olan miktarda hasat ettiğinizden olası sorunları ortadan kaldırabilir. Balkonunuzda küçük bir bahçe yaratmayı deneyebilirsiniz.
  • Buna ek olarak, taze meyve ve sebzeleri online alışveriş yoluyla almak, disiplinli bir şekilde ilerlemenize yardımcı olur. Neyi ne miktarda ne kadara alacağınızı kapsamlı görme şansına sahip olursunuz ve üzerinde düşünebilirsiniz.


Photo: Shutterstock

 

Saklama İpuçları:

  • Çok fazla sebze ve meyveye sahip olduğunuzu ve kısa zamanda tüketemeyeceğinizi fark ettiğinizde, bunları küçük parçalara bölün ve derin dondurucuya koyun. Bir dahaki sefere önce dondurucudaki yiyecekleri tüketin, sonra alışverişe gidin.
  • Buzdolabınız düzgün performansta çalışmıyorsa,  gıdalarınız kısa sürede bozulabilir, sebze ve meyveler için uygun modu seçmelisiniz.
  • İhtiyaç fazlası meyve ve sebzeleri güneş ışığında ya da bir dehidratörde kurutmaya çalışın. Gece için harika atıştırmalıklar olacaklar!


Photo: Shutterstock

Hazırlama İpuçları:

  • Sadece tüketebileceğiniz miktarını pişirmeyi alışkanlık edinin. Yeniden ısıtmak için yiyecekleri buzdolabına koymayın. Bir tabak pişirin, bir tabak yiyin! Gıdalar bir günden fazla dolapta beklediğinde pranadan yoksun hale gelir ve ilk yediğiniz andaki tadı vermez. Artık eski tazeliğine ve besleyiciliğine sahip değildir.
  • Alışverişten eve geldiğinizde, yıkamak, kurutmak, doğramak, dilimlemek için zaman ayırın ve tazeliğini koruyacak kaplara yerleştirin. Sebze bölümüne gelişigüzel atmayın.
  • Mutfak tartısı kullanmayı alışkanlık edinin, daha az atık çıkardığınızı farkedeceksiniz.
  • Hiçbir şey atmamaya dikkat edin. Balkabağı içindeki tohumları kurutarak çekirdek olarak tüketebilirsiniz. Bademleri, erik içindeki çekirdeği kırarak da kullanabilirsiniz. Ceviz ortasındaki iskeletlerden çay yapabilirsiniz öksürüğe iyi gelir. Ayrıca sebze tohumlarını ekerek bir hayat verebilirsiniz. Küçük değişikliklerle gezegen için güzel şeyler yapabilirsiniz. Sadece adım atın, gerisi gelecektir.

No Comments

Leave a Reply